10 tips om je hormonen weer in balans te krijgen!

door admin

In de meest ideale situatie zijn je hormonen volledig in balans. Wanneer er echter te veel of juist te weinig van een bepaald hormoon in je lichaam aanwezig is, kan een hormonale disbalans ontstaan. Jij bent hier waarschijnlijk ook terecht gekomen omdat je wilt weten hoe jij je hormonen in balans kunt krijgen?

Meestal is ons lichaam zelf in staat om ze in balans te brengen of te houden. Lukt dit jouw lichaam helaas (nu) even niet? Geen zorgen! In dit artikel vind je 10 tips die helpen om je hormoonbalans te herstellen.

Hoe weet je of je hormonen uit balans zijn?

Twijfel je of jouw hormonen misschien ook uit balans zijn? Dan is het aan te raden om het blog artikel over de oorzaken en symptomen van een hormonale disbalans te lezen. Daarna kun je bij jezelf na gaan of jouw klachten hormonaal zijn en wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Het kan natuurlijk ook dat je al weet dat je klachten hormonaal zijn, omdat er al (medische) onderzoeken hebben plaatsgevonden. Dan kan je meteen door naar de 10 tips verderop in dit artikel!

Test of laat testen of je hormonen uit balans zijn

Misschien heb jij een sterk vermoeden van een verstoorde hormoonhuishouding, maar wil je het eerst zeker weten voordat je met de tips aan de slag gaat? Je kunt je hormonen laten testen via de huisarts, maar je kunt eventueel ook eerst hier een zelftest bestellen en afnemen.

Met deze zelftest krijg je inzicht in de cortisol, progesteron en DHEA + een persoonlijk advies van het lab. Mijnlabtest.nl biedt nog meer hormoon testen aan zoals oestrogeen, testosteron en schildklier.

10 tips om je hormonen in balans te krijgen

Een hormonale disbalans kan veel negatieve invloed op ons leven hebben. Hoewel het natuurlijk super belangrijk is om eerst achter de oorzaak te komen, kun jij zelf ook al veel doen aan je hormoonbalans. Nu wil je vast weten hoe je een disbalans kan oplossen? Hieronder staan 10 praktische tips, die kunnen helpen om je hormonen in balans te brengen.

  1. Drink genoeg water

    Iedereen heeft dagelijks voldoende water nodig om het lichaam gehydrateerd te houden en afvalstoffen af te voeren. Nu denk je misschien wat is dan voldoende? Een veelgebruikte formule is gemiddeld 30ml water per kilo lichaamsgewicht.

    Drink het liefst gefilterd water uit een waterfilterkan of waterfilterfles. Beperk daarnaast je cafeïne-inname en laat alcohol en suikerhoudende drankjes staan!

  2. Beweeg voldoende

    Zorg ervoor dat je elke dag minimaal 30 minuten beweegt. Denk bijvoorbeeld aan wandelen of fietsen. Beweeg het liefst zoveel mogelijk buiten. Daglicht zorgt er namelijk voor dat je het hormoon serotonine aanmaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt.

    Daarnaast is het belangrijk om ook 2-3 keer per week intensief te sporten. Let op dat je niet te lang achter elkaar sport. Kies liever voor intensieve sport sessies van ongeveer 30-45 minuten.

  3. Eet gezonde voeding 

    Gezonde voeding mocht natuurlijk niet ontbreken in dit blog artikel met tips. Probeer qua gezonde voeding ook zoveel mogelijk biologische voedingsmiddelen te eten. Zo verminder je de inname van hormoon verstorende pesticiden.

    Let er goed op dat je altijd voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt! Zorg als basis dat je bij elke hoofdmaaltijd kiest voor een mix van eiwitten, gezonde vetten en langzame koolhydraten.

    Verminder je inname van gluten, zuivel en soja of vermijd het zelfs eens een bepaalde periode. Dan kun je goed zien of het je hormonale klachten verminderd.

    Neem daarnaast voedsel dat rijk is aan omega-3 vetzuren: vette vis, zonnebloempitten, lijnzaad of slik een hoogwaardig omega-3 supplement.

  4. Neem de juiste supplementen

    supplementen
    Vanwege de verarming van de voedingsbodem wordt er door veel hormoon specialisten en orthomoleculaire therapeuten aangeraden om in ieder geval onderstaande basis suppletie te slikken. Neem bij twijfel altijd contact op met je arts of therapeut, ook voor doseringen of persoonlijk advies!
    – Magnesium
    – Omega 3 visolie of algenolie
    – Multi vitamine
    – Vitamine D3/K2 (in de maanden dat de zon niet sterk genoeg is in NL)
    – Gebufferde Vitamine C

    Je kunt de volgende kortingscode gebruiken op www.vitakruid.nl om supplementen met 10% korting te bestellen: hormonen10.

  5. Verminder stress

    Stress is een grote boosdoener voor de hormoonhuidhouding. Het is daarom erg belangrijk om elke dag tijd vrij te maken voor ontspanning. Zoek naar manieren van ontspanning die voor jou werken en besteed hier dagelijks minimaal 15-30 min aan. Denk aan Yoga Nidra, mediteren, wandelen, lezen, ademhalingsoefeningen of online Yoga.

    Ben je op zoek naar meer tips over stress vermindering? Lees dan het blog artikel: 8 tips om cortisol te verlagen.

  6. Slaap voldoende

    Slapen is super belangrijk als je jouw hormonen in balans wilt krijgen. Tijdens je slaap krijgen het lichaam en hormoonhuishouding namelijk de mogelijkheid om te herstellen! Streef naar 7-8 uur slaap per nacht. Val je moeilijk in slaap?

    Met deze 6 slaap tips ga je beter slapen;
    – Drink na 14.00 uur geen cafeïne meer
    – Doe een yoga of meditatie sessie
    – Drink een kop kamille thee (niet te laat, anders moet je ’s nachts plassen)
    – Beperk je schermtijd na 20.00 uur
    – Dim de lampen op tijd
    – Ontspan voor het slapen op een spijkermat,
    de spijkermat voordelen lees je hier.

  7. Let op hormoon verstorende stoffen

    hormoon verstorende stoffen
    Probeer zoveel mogelijk van je dagelijkse verzorgingsproducten en cosmetica te vervangen door natuurlijke verzorgingsproducten. Denk aan deodorant, shampoo, tandpasta, body lotion, parfum, make-up en zonnebrand. Voorbeelden van merken zijn: Loveli, We Love The Planet en Dr. Hauschka. Tegenwoordig zijn er ook wasmiddelen en schoonmaakmiddelen zonder hormoon verstorende stoffen te koop.

    No stress! Je hoeft niet alle producten in één keer te vervangen. Doe het stap voor stap, wanneer een product op is.

  8. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

    Een stabiele bloedsuikerspiegel is van groot belang voor je hormoonbalans. Maar hoe houd je je bloedsuikerspiegel dan in balans? Vermijd vooral suikervrije/light producten, geraffineerde koolhydraten en producten waar verborgen suikers in zitten.

    Kies daarentegen voor voldoende eiwitten, gezonde vetten en complexe/langzame (van nature glutenvrije) koolhydraten (zoete aardappel, quinoa, boekweit, peulvruchten).

  9. Ondersteun je lever

    Je lever is een soort detox machine en heeft daardoor een belangrijke functie: ontgiften en afvoeren van teveel oestrogenen. Het is voor je hormoonbalans heel belangrijk om dit zo goed mogelijk te laten werken. Je kunt je lever op verschillende manieren ondersteunen.

    Bijvoorbeeld door regelmatig kruisbloemige groenten te eten. Deze bevatten namelijk het stofje DIM. Dit stofje draagt bij aan een goede werking van de lever.

    Kruisbloemige groenten: rucola, radijs, bloemkool, spruiten, broccoli. Heb je soms moeite om voldoende van deze voeding binnen te krijgen? Dan kun je ook kiezen voor een DIM supplement.

    Veel vrouwen met hormonale klachten hebben last van oestrogeendominantie (teveel oestrogeen/ te weinig progesteron). DIM kan ervoor zorgen dat dit weer beter in balans komt.

  10. Meld je aan voor de Viv Hormoon Herstel Methode: in 8 weken je hormonen in balans!

    Last but not least, de Viv Hormoon Herstel Methode: in 8 weken hormonaal in balans! De laatste maar wel de meest complete tip om je hormonen in balans te krijgen. Het online programma volgen van Vivian Reijs: de Viv Hormoon Herstel Methode.

    Vivian Reijs is een bekende en misschien wel de bekendste hormoonexpert in Nederland. Ze heeft een online programma ontwikkeld voor vrouwen van alle leeftijden met allerlei hormonale klachten.

    Ben jij ook helemaal klaar met je hormonale klachten: stemmingswisselingen, slecht slapen, PMS, PCOS, acne, (pre)menopauze klachten, niet kunnen afvallen en weinig energie hebben? Dan is dit online programma iets voor jou!

    vivian-reijs-hormonen-in-balansWat houdt de Viv Hormoon Herstel Methode in?
    – Een speciale app en online omgeving (geschikt voor mobiele telefoons)
    – Video- en audio uitleg in 8 modules
    – Masterclasses met experts
    – Weekmenu’s & recepten
    – Checklist voor jouw hormonale klachten
    – Hoe kun je het beste bewegen/trainen?
    – Suppletieadvies (per klacht)
    – Maandelijkse Q&A audio sessies
    – Een online community waar je al je vragen kunt stellen aan Team Vivonline en in contact komt met andere deelnemers.
    4x EXTRA BONUS: 42 recepten bundel, Webinar “Verlost van Moodswings”, Online lezing “Herstel je hormonen” & Masterclass “Let’s Beat PMS”

    p.s. na aanmelding, krijg je levenslang toegang tot het online programma!

    De Viv Hormoon Herstel Methode

    Je bent aan het einde gekomen van dit artikel met 10 tips die je kunnen helpen om je hormonen in balans te krijgen. Met de meeste tips kun je stap voor stap zelfstandig aan de slag.

    Mis je de motivatie of vind je het fijner om ondersteuning te hebben? Dan is het online hormoon programma van Vivian Reijs echt de beste tip voor jou!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter