Je haarborstel schoonmaken: waarom en hoe?

door admin

Een haarborstel gebruik je waarschijnlijk iedere dag of misschien zelfs een paar keer per dag. Het is dus logisch dat de borstel op een gegeven moment niet zo schoon meer is. De oplossing: je haarborstel schoonmaken of een nieuwe borstel kopen!

Een borstel moet af en toe echt goed gereinigd worden. Het is niet alleen hygiënisch, maar het zorgt er ook voor dat je haar minder snel vet wordt.

Het is waarschijnlijk iets wat je graag uitstelt of misschien nog nooit hebt gedaan. Hoe moet je eigenlijk een haarborstel schoonmaken? Lees snel verder voor een handig schoonmaak stappenplan!

Waarom moet je een haarborstel schoonmaken?

Waarom moet je een haarborstel reinigen? Wanneer je een borstel minstens één keer per dag gebruikt, ontstaat er naar verloop van tijd viezigheid.

Misschien vraag jij je nu af wat er dan in de borstel gaat zitten, wat het zo vies maakt? Je borstel wordt al snel een verzamelplaats voor dode huidcellen, haren, restjes van haarstyling producten en stof.

Af en toe de haren uit je borstel verwijderen, is daarom helaas niet voldoende. Het is goed om je borstel eens in de zoveel tijd grondig te reinigen.

Je haarborstel schoonmaken in 4 stappen

Je bent nu slechts vier stappen verwijderd van een schone borstel. Dat klinkt best oké toch? Volg de onderstaande 4 stappen voor het schoonmaken van je haarborstel.

Stap 1: verwijder de haren uit je borstel

Haarborstel reinigen
De eerste stap voor het reinigen van je haarborstel voer je misschien al regelmatig uit. Namelijk het verwijderen van de haren uit je haarborstel. Er zijn meerdere manieren waarop je dit kunt doen. Veel mensen doen dit met hun vingers. Lukt het niet met je vingers? Probeer dan een kam of haarschuifje te gebruiken.

Ga met een kam of haarspeldje door je borstel heen en kijk of je de haren los kunt trekken. Zorg ervoor dat alle haren uit je borstel verdwenen zijn. Krijg je de hardnekkige haren er nog niet uit? Probeer het dan met deze haarborstel reiniger van Olivia Garden.

TIP:  Maak er een gewoonte van om iedere keer na het borstelen even de losse haren uit de borstel te halen. Zo krijgen ze niet de kans om heel strak om de pinnetjes te gaan zitten. Dat scheelt je later werk en tijd!

Stap 2: verwijder eventuele pluisjes

Stap 2 is niet voor iedereen nodig, alleen wanneer je last hebt van pluisjes in de borstel. Heb jij wel last van pluisjes rondom de pinnetjes/borstelharen van je haarborstel? Dit komt door stof, haarstyling resten en dode huidschilfers.

Je kunt de pluisjes het makkelijkste met je vingers/nagels of met een pincet los trekken. Heb je alle pluisjes/restjes verwijderd? Dan is het tijd voor stap 3.

Stap 3: je haarborstel goed schoonmaken

Nu heb je als het goed is al het zichtbare vuil verwijderd? Helaas ben je nog niet klaar, want eventuele bacteriën zijn niet zichtbaar met ons blote oog. Je gaat de haarborstel nu écht schoonmaken!

Vul je gootsteen met warm water en voeg een druppel shampoo (zonder hormoon verstorende stoffen) toe. Je kunt eventueel ook soda gebruiken. Heb je een borstel zonder kussentje? Dan mag je borstel helemaal onder water.

Laat je borstel weken in het water en schrob het laatste vuil weg met een oude tandenborstel. Vergeet het handvat, de randjes en de achterkant van de borstel niet! Spoel de borstel daarna goed af met warm water om de laatste zeepresten te verwijderen.

LET OP: Heb je een haarborstel met een kussentje? Leg hem dan voorzichtig in een laagje water met de pinnetjes naar beneden en zorg ervoor dat je niet de hele borstel onder water legt. Het kussentje wil je liever niet nat maken, want het kan gaan stinken als je het water er niet helemaal uit krijgt.

Stap 4: droog je schone haarborstel

Na het grondig schoonmaken van je haarborstel is het nu tijd voor de laatste stap. Droog de handgreep en de achterkant van je borstel met een normale handdoek. Om de haartjes/pinnetjes goed te laten drogen, kun je hem met de haartjes/pinnetjes naar beneden leggen op de rand van je gootsteen.

Heb je een borstel met een kussentje en is er per ongeluk toch wat water in gekomen? Föhn het kussentje dan goed droog. Dit voorkomt vieze luchtjes!

Top 3 beste haarborstels

Het kan zijn dat je haarborstel schoonmaken niet meer voldoende is en dat hij toe is aan vervanging. Of dat je misschien niet meer tevreden bent over het gebruik van je huidige borstel. Hieronder zijn 3 fijne haarborstels voor je op een rij gezet!

1. Olivia Garden Fingerbrush

De Olivia Garden Fingerbrush Combo is persoonlijk mijn favoriete haarborstel op dit moment. Vandaar dat ik hem ook heb toegevoegd aan de “help je hormonen shop“.

Bekijk de prijs

2. Olivia Garden ronde haarborstels

Het merk Olivia Garden heeft een super grote collectie haarborstels. In deze grote collectie zitten ook ronde haarborstels waar veel mensen naar op zoek zijn. Ik ga ze hier niet allemaal voor je opsommen, omdat het heel persoonlijk is naar wat voor formaat je op zoekt bent. Ontdek zelf de hele collectie ronde haarborstels van Olivia Garden!

Bekijk de prijzen

3. Bamboozy Bamboe

De Bamboozy Bamboe haarborstel is een milieuvriendelijke en duurzame borstel, gemaakt van bamboe in plaats van plastic. Deze bamboe haarborstel is geschikt voor alle haartypen en je kunt hem makkelijk schoonmaken.

Bekijk de prijs

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter