Hormonale disbalans: dit zijn de oorzaken en symptomen

door admin

Een hormonale disbalans ontstaat wanneer er teveel of te weinig van een hormoon in je bloedbaan aanwezig is. Onze hormonen spelen een zeer belangrijke rol in allerlei lichaamsprocessen. Hierdoor kan een kleine schommeling al voor een verstoorde hormoonbalans zorgen.

Meestal is je lichaam prima in staat om je hormoonhuishouding in balans te houden. Helaas kunnen er soms situaties ontstaan waardoor je lichaam dit niet zelf kan.

Heb jij het idee dat je een verstoorde hormoonbalans hebt? Lees in dit artikel over de oorzaken en symptomen van een hormonale disbalans!

Waardoor raken hormonen uit balans?

Je hormoonhuishouding raakt uit balans wanneer je van bepaalde hormonen te veel of te weinig aanmaakt. Hormonen zijn stofjes die signalen aan organen afgeven, waardoor allerlei lichaamsprocessen in gang worden gezet. Deze belangrijke stofjes worden gemaakt in onze hormoonklieren.

Waarom zijn ze eigenlijk zo belangrijk? Ze hebben onder andere invloed op je stofwisseling, eetlust, hartslag, slaap, stemming, stressniveau, lichaamstemperatuur en voortplanting.

Er zijn verschillende oorzaken en factoren die ervoor kunnen zorgen dat ze uit balans raken. Vaak worden ze beïnvloed door factoren waarvan je niet weet dat ze invloed hebben op je hormoonbalans. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bepaalde parfums, cosmetica, schoonmaakmiddelen of het eten van specifieke (ongezonde) voeding.

Oorzaken van een hormonale disbalans

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor een hormonale disbalans. De oorzaken verschillen en zijn afhankelijk van welke hormonen of hormoonklieren uit balans zijn.

Je hormoonhuishouding kan bijvoorbeeld door medische oorzaken of door je leeftijd uit balans raken. Denk aan de pubertijd en de overgang. Dit verschilt natuurlijk per geslacht.

Sommige oorzaken zijn mogelijk voor zowel vrouwen als mannen. Echter zijn er ook oorzaken die alleen voor vrouwen of alleen voor mannen kunnen gelden. De focus van dit artikel ligt vooral op de oorzaken, klachten en symptomen bij vrouwen.

Oorzaken bij zowel mannen als vrouwen

Veel voorkomende medische oorzaken:

  • Diabetes
  • Een te trage schildklier
  • Een overactieve schildklier
  • Een te lage spiegel van geslachtshormonen
  • Syndroom van Cushing
  • Schildklierontsteking
  • Hormoontherapie
  • Tumoren (goedaardig of kanker)
  • Eetstoornissen
  • Medicijnen
  • Hypofysetumor
  • Letsel of trauma
  • Kankerbehandelingen

Leefstijl oorzaken waardoor je hormonen uit balans raken:

  • Spanning en chronische stress. Stress is één van de grootste verstoorders van een gezonde hormoonbalans. Door chronische stress wordt er meer cortisol aangemaakt in het lichaam. Dit vergroot onder andere de kans op insulineresistentie.
  • Slaapgebrek. Wanneer je niet voldoende slaap krijgt, neemt net als bij stress de productie van het stresshormoon cortisol toe. Hierdoor krijg je eerder honger wat een slechte invloed kan hebben op de insulinewaarden. Een keertje slecht slapen zal geen grote gevolgen hebben, maar als het te vaak gebeurd wel.
  • Te weinig lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging kan enerzijds stress dempen. Anderzijds kan lichaamsbeweging er juist voor zorgen dat je hormoonbalans verbeterd.
    Het is belangrijk om hiermee niet door te slaan in teveel lichaamsbeweging. Dit zorgt namelijk weer voor stress in het lichaam en dus kans op een hormonale disbalans.
  • Tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Je lichaam heeft voldoende bouwstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. De tekorten van bepaalde voedingsstoffen worden meestal veroorzaakt door slechte ongezonde voeding.
    In sommige gevallen neemt het lichaam de stoffen niet goed op als gevolg van een ziekte of aandoening. Wanneer je darmen bijvoorbeeld niet goed werken, worden de voedingsstoffen niet opgenomen in je lichaam. Hierdoor kunnen je hormonen uit balans raken.
  • Suikers en suikervervangers. Suikers hebben met name een negatieve invloed op de insulineresistentie. Ook zoetstoffen zoals aspartaam zorgen voor een hormonale onbalans.
  • Blootstelling aan hormoon verstorende stoffen. De hormoon verstorende stoffen xeno-oestrogenen vind je vaak terug in plastics en producten als shampoo en make-up. Fyto-oestrogenen vind je daarentegen vooral in plantaardige voedingsmiddelen zoals soja. Deze stoffen kunnen ook een oorzaak zijn van een verstoorde hormoonbalans.
    Daarnaast zitten er helaas ook kleine hoeveelheden stofjes in ons drinkwater. Vervuild drinkwater kan ook bijdragen aan een hormonale disbalans.

Veel voorkomende oorzaken bij vrouwen 

hormonale disbalans oorzaken bij vrouwen

Naast de bovengenoemde, zijn er nog meer oorzaken die bepaalde soorten hormonen uit balans kunnen brengen bij vrouwen. De hormonen oestrogeen en progesteron spelen vaak een grote rol.

Daarnaast hebben ze ook vaak een grote invloed op elkaar. Als er één hormoon uit balans is, dan volgen er meestal meer. Het is daarom meestal niet makkelijk om te achterhalen welk hormoon de boosdoener is van de hormonale disbalans.

De normale hormonale cyclus van een vrouw verandert ook op natuurlijke wijze tijdens het leven. Denk aan de puberteit, een zwangerschap, borstvoeding en de overgang. Hieronder staan een aantal oorzaken die bij vrouwen kunnen zorgen voor veranderingen in de hormoonbalans.

De overgang

Tijdens de overgang gaat de productie van zowel progesteron en oestrogeen achteruit, waardoor je verschillende klachten kan ervaren. Denk hierbij aan opvliegers, stemmingswisselingen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Zwangerschap

–           hCg- hormoon. Dit is vaak het eerste zwangerschapshormoon waarmee vrouwen te maken krijgen als ze zwanger zijn. Dit hormoon zorgt ook voor de eerste zwangerschap symptomen. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid en stemmingswisselingen.

Daarnaast zorgt het voor de stop van de nieuwe productie van eicellen om de embryo te beschermen. Na 16 weken zullen deze klachten afnemen doordat de productie van het hormoon zal dalen.
–           Oestrogeen. Aan het einde van de zwangerschap zal dit hormoon toenemen. Dit merk je vooral door de groei van je buik en borsten.
–           Progesteron. Dit hormoon kan tijdens de zwangerschap zorgen voor vergeetachtigheid. Aan het einde van de zwangerschap neemt de productie weer af, waardoor de weeën op gang kunnen komen.

Borstvoeding

–           Prolactine zorgt ervoor dat de melkproductie op gang komt. Daarnaast stimuleert het verzorgend gedrag, wat weer stimulerend is voor de melkproductie. Het zorgt er ook voor dat er minder gemakkelijk een eisprong kan plaatsvinden. Het remt dus de vruchtbaarheid. Hierdoor komen hormonen die belangrijk zijn voor een menstruatiecyclus op een laag niveau.

Normaal gesproken neemt de productie langzaam af. Als dit niet zo is, kan er sprake zijn van een prolactinoom. Dit is een tumor op de hypofyse, die teveel prolactine aanmaakt. Hierdoor raakt de hormoonhuishouding uit balans.

Hormoonmedicijnen zoals anticonceptiepillen

Het starten of stoppen met slikken van hormoonmedicijnen kunnen ook zorgen voor een hormonale disbalans.

PCOS (polycysteus ovarium syndroom)

PCOS is de meest voorkomende oorzaak van een hormonale onbalans bij vrouwen. Maar liefst 5-10% van de vrouwen heeft hier mee te maken. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel: wat is PCOS?

Hormonale disbalans symptomen

Zoals je hierboven al kunt lezen, zijn er veel verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je hormonen uit balans raken. Je kunt dan ook vast begrijpen dat er veel uiteenlopende symptomen zijn die kunnen duiden op een verstoorde hormoonbalans.

Je zult dus ook bij bepaalde vage klachten niet gelijk aan je hormoonhuishouding denken. Toch beseffen we niet altijd dat het juist zo’n belangrijke rol speelt in ons lichaam.

Dit zijn veel voorkomende symptomen bij een hormonale disbalans:

  • Gewichtstoename
  • Vermoeidheid
  • Darm klachten/verstopping
  • Botontkalking
  • Opvliegers/nachtzweten
  • Droge huid
  • Stemmingswisselingen
  • Geen zin hebben in eten of juist erg veel honger hebben
  • Nervositeit/angsten
  • Depressieve gevoelens
  • Concentratieproblemen
  • Verminderd libido
  • Acne
  • Haaruitval
  • Onvruchtbaarheid
  • Stijve spieren
  • Menstruatieproblemen

Hormonale disbalans testen

Indien je een eventuele hormonale disbalans wilt testen, is het natuurlijk aan te raden om naar je huisarts of medisch specialist te gaan. Indien je eerst laagdrempelig zelf een test wilt doen, dan kun je kiezen voor een zelftest van Mijnlabtest.nl.

Mijnlabtest.nl biedt allerlei testen (bloed/speeksel) aan die je zelf thuis afneemt en daarna terug stuurt naar het lab. Daarna onderzoeken ze de uitslagen in hun eigen laboratorium. Binnen 6-14 werkdagen ontvang je per email een persoonlijk rapport met de uitslag(en) en tips.
hormonale disbalans-speekseltest
Een aantal hormoon testen die je kunt bestellen en afnemen:

Een hormonale disbalans oplossen?

Op veel van de genoemde oorzaken hebben we zelf invloed. Dit is goed nieuws! Want dat betekend dat we zelf een hormonale disbalans kunnen verbeteren of oplossen.

Hoe dan, vraag jij je nu af? Lees het artikel >> 10 tips om je hormonen in balans te krijgen! Een blog artikel over voeding, stress, slaap, beweging, supplementen en hormoon verstorende stoffen.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reacties

De beste blogs om te volgen in 2023 - 14/04/2023 - 7:37 PM

[…] Leestip: Hormonale disbalans […]

Antwoord

Laat een reactie achter