De 8 beste tips om je prikkelbare darm tot rust te brengen!

door admin

Je prikkelbare darm tot rust brengen, hoe doe je dat? Wanneer je te horen krijgt dat je moet leren leven met het Prikkelbare Darm Syndroom, is dat natuurlijk erg vervelend. Het heeft vaak veel invloed op je leven. Je moet namelijk continu rekening houden met allerlei voeding en leefstijl factoren die invloed kunnen hebben op je darmklachten.

Redenen genoeg om dit artikel te schrijven met 8 tips die je kunnen helpen om je prikkelbare darm klachten te verminderen!

Je prikkelbare darm tot rust brengen

Het vervelende aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is dat er (nog) geen medicijn voor bestaat. Je bent daardoor volledig aangewezen op de reactie van je lichaam op het aanpassen van bepaalde voeding en leefstijl factoren. Je darmen rustig krijgen is daarom makkelijker gezegd dan gedaan.

Toch zijn er gelukkig wel dingen die je kunt doen, om ervoor te zorgen dat je symptomen kunnen verminderen. Hieronder vind je de 8 beste tips om je prikkelbare darm tot rust te brengen!

1. Zorg voor een gereguleerde stoelgang

Bij PDS heb je vaak last van verschillende soorten ontlasting. Dit kan zorgen voor vervelende situaties. Zo kan het zijn dat je de ene dag last hebt van constipatie en de andere dag juist hele dunne ontlasting hebt. Het is dus ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat je de ontlasting enigszins weet te reguleren.

Dit doe je door vooral gezond en gevarieerd te eten. Verderop in dit artikel wordt er uitgebreider ingegaan op welke voeding je beter wel en niet kunt eten als je last hebt van je darmen.

Daarnaast is voldoende water drinken ook van groot belang voor het reguleren van je ontlasting. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, zal je ontlasting uitdrogen en hard worden. Hierdoor kunnen obstipatie en buikkrampen ontstaan of verergeren.

Tip: We vinden het vaak normaal om bij een maaltijd ook te drinken. Echter is het voor je spijsvertering beter om niet te drinken tijdens het eten. Drink bijvoorbeeld 30 minuten voor het eten of na het eten.

2. Beweeg voldoende

wandelen in de natuur
Ook is het zaak dat je met enige regelmaat beweegt. Beweging zorgt er namelijk voor dat je darmen ook in beweging blijven, wat de stoelgang en de spijsvertering bevorderd.

Beweeg jij dagelijks al voldoende? Een gezonde richtlijn is minimaal 30 minuten beweging per dag. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen, traplopen of zwemmen.

Als je nu niet of weinig beweegt, probeer het dan rustig op te bouwen door af en toe te gaan wandelen. Stop niet bij de eerste buikkramp, maar probeer voorzichtig door te gaan.

3. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen om je prikkelbare darm tot rust te brengen

Veel mensen met PDS zeggen dat ze bepaalde voedingsmiddelen liever vermijden, omdat ze merken dat het meer klachten geeft. Nu wil je vast weten welk voedingsmiddelen dit zijn?

Mogelijke triggers bij PDS: koolsoorten, peulvruchten, uien, koolzuurhoudende dranken, melkproducten, alcohol, koffie, slechte suikers, zoetstoffen, vet eten en pittig eten. Ook tabak kan prikkelend zijn voor je darmen!

Het advies is om bij jezelf te testen of één/meerdere van deze voedingsmiddelen je darmklachten triggeren. Wanneer je je prikkelbare darm klachten wilt verminderen, is het aan te raden om jou triggers een tijdje weg te laten.

Let op: zorg er wel voor dat je nog steeds een gezond en gevarieerd voedingspatroon blijft volgen, ondanks dat je bepaalde dingen even vermijd.

4. Eet voldoende vezels

Je prikkelbare darm tot rust brengen begint bij uitgebalanceerde voeding. Zo is het zaak dat je niet alleen gezond en gevarieerd eet, maar ook voldoende vezels binnenkrijgt. Wanneer dit met de juiste voeding nog niet voldoende lukt, is het belangrijk om ook met de juiste vezels aan de slag te gaan.

Niet alle vezels zijn geschikt voor een prikkelbare darm. Wat wel goede vezels zijn om toe te voegen aan je voeding zijn deze psyllium vezels van Vitals. Dit zorgt niet alleen voor de juiste ondersteuning bij constipatie, maar ook bij verdunde ontlasting.

Belangrijk! Bouw de inname van psyllium vezels langzaam op en drink voldoende water voor een zo goed mogelijke werking.

5. Doe een ontlasting test voor meer inzicht in je darmen

Ieder lichaam is anders, dus een prikkelbare darm tot rust brengen is ook voor iedereen anders. Allereerst is het dus belangrijk om te achterhalen wat voor jou voedingsmiddelen zijn die niet lekker vallen of waar je intolerant voor bent.

Laat niet allerlei voedingsmiddelen in één keer weg, maar doe het in stapjes. Zo kun je goed testen en voelen wat het voor jouw darmen doet.

Meten is weten! Je kunt ervoor kiezen om een keer een ontlasting test te laten uitvoeren door het bedrijf Mijnlabtest. De testen zijn zelftesten en kunnen thuis worden afgenomen, waarna ze in het lab van Mijnlabtest worden onderzocht.

Top 3 meest gekozen darm testen van Mijnlabtest:
1. Microbioom onderzoek XL
2. Lekkende darm test
3. Darmparasieten test

Je krijgt een persoonlijk rapport met uitslagen en tips om je darmflora te verbeteren. De testuitslag bepaald uiteindelijk ook een eventueel verder traject. Met de inzichten kan je gerichter aan de slag met de juiste voeding en supplementen.

6. Verminder stress en voorkom vermijdingsgedrag

stress
Stress is funest bij het Prikkelbare Darm Syndroom.
Vooral wanneer er iets spannends staat te gebeuren, is de kans vrij groot dat dit op je darmen slaat.

Zorg er daarom voor dat je beter leert omgaan met spanningen en stress. Uiteraard is het niet altijd te vermijden, maar probeer jezelf zoveel mogelijk te ontspannen. Ademhalingsoefeningen of geleide meditatie sessies via de Meditation Moments app of de House of Deeprelax app kunnen je hierbij helpen. Daarnaast is een deze Flowee Spijkermat ook een echte aanrader om volledige te kunnen ontspannen!

Verergeren je PDS klachten vaak wanneer je naar een onbekende omgeving moet? Probeer toch naar verjaardagen of andere bijeenkomsten te blijven gaan. Vermijden is niet de oplossing! Durf gerust bij binnenkomst te vragen waar de dichtstbijzijnde toilet is, als dat je meer rust geeft.

Tip: probeer na te gaan waar stress bij jou vandaan komt en schrijf het op in een dagboekje. Zo kun je stress en spanningen concreter aanpakken en verminderen.

7. Start met een probiotica supplement

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een probiotica supplement bij de meeste mensen met prikkelbare darmen veel verlichting kan geven. Een probiotica supplement bevat de goede bacteriën die van nature in onze darmen voorkomen. Die bacteriën zorgen voor het bestrijden van ziekteverwekkers en het sterk houden van de darmwand.

Het gebruik van een probiotica supplement kan helpen je prikkelbare darm tot rust te brengen. Dit komt door de afwijkende samenstelling van de darmflora van PDS patiënten ten opzichte van gezonde mensen.

Er zijn diverse soorten en merken te koop. De onderstaande pre- en probiotica van Vitakruid is een voorbeeld van een goed supplement!

Belangrijk! Je darmen hebben een aantal maanden nodig om te herstellen, voordat je verschil kunt gaan merken. Stop daarom niet na 1 maand al met een supplement.

8. Volg de 4-fasen D.A.R.M cursus van darmtherapeut Emilia

Als je op internet gaat zoeken naar hulp of informatie om je darmen te helpen, dan verdwaal je waarschijnlijk in de opties. Ook op het gebied van online cursussen/programma’s is veel aanbod te vinden.

De 4-fasen D.A.R.M cursus van All Ways Healthy therapeut Emilia, komt regelmatig voorbij op basis van reviews. Emilia heeft een eigen praktijk en is inmiddels zo populair dat ze de 15.000 volgers op Instagram heeft gepasseerd. Als darmtherapeut en orthomoleculair therapeut is zij gespecialiseerd in maag- en darmklachten (specifiek het prikkelbare darm syndroom, SIBO en het microbioom).

Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen heeft ze haar kennis en ervaringen omgezet in een online darm programma. Ze belooft dat dit online programma je alles biedt wat je nodig hebt om je darmklachten te verminderen!
D.A.R.M-programma

Het 4-fasen D.A.R.M. Programma:

  • Het online D.A.R.M. programma met 10 modules = 4-fasen D.A.R.M. strategie
  • D.A.R.M. Handboek – Weet precies wat je wel en niet moet!
  • D.A.R.M. Dieet – Groot Receptenboek (60+ pagina’s aan recepten)
  • D.A.R.M Dieet Maaltijdplanner
  • Symptoom tracker – houd je eigen symptomen bij
  • D.A.R.M. Flowchart – Krijg overzicht in hoe je stap voor stap te werk gaat

Alles lezen over het D.A.R.M programma

Let’s go: tijd om je prikkelbare darm tot rust te brengen!

Je darmen rustig krijgen kan zoals je hierboven hebt gelezen best een uitdaging zijn. Toch kun je ervoor zorgen dat je PDS klachten verminderen.

Alle belangrijke ins en outs over voeding, leefstijl en supplementen staan in dit artikel. Daarnaast is het aan te raden om bij twijfel echt je ontlasting verder te laten onderzoeken. Dit kan via Mijnlabtest, een goede arts of een darmtherapeut.

Weet je niet waar je een goede therapeut kunt vinden? Stuur gerust een e-mail of vul het contact formulier in.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter