Welke soorten hormonen zijn er?

door admin

Er bevinden zich ontelbaar veel soorten hormonen in ons lichaam, met elk een eigen taak. Ieder hormoon is verantwoordelijk voor zijn eigen opdracht in ons lichaam. Als elk hormoon zijn eigen doel behaalt, ontstaat er homeostase (balans) in het lichaam. Dat is wat we natuurlijk willen! Dit gaat helaas niet altijd goed, waardoor er hormonale disbalansen kunnen ontstaan. Hieronder zie je 10 belangrijke soorten hormonen waar tegenwoordig helaas regelmatig disbalansen in ontstaan. Dit is slechts een greep uit alle hormonen in ons lichaam.

10 belangrijke soorten hormonen in ons lichaam

1. Oestrogeen

Oestrogeen stimuleert bij vrouwen de groei van borsten, de eierstokken en de baarmoeder. Het oestrogeenniveau is vlak voor de eisprong het hoogst en verhoogt daarbij ook het seksueel verlangen. Hierdoor wordt de kans op zwangerschap groter. De hormoonproductie neemt in de overgang juist weer af. De aanmaak van progesteron en testosteron neemt in deze periode echter sneller af dan de aanmaak van oestrogeen. Dit leidt tot een disbalans in het niveau van oestrogeen en progesteron/testosteron. Deze disbalans wordt oestrogeendominantie genoemd en is aanleiding voor de meeste overgangsklachten en PCOS klachten bij vrouwen.

2. Progesteron

Het hormoon Progesteron is voornamelijk een kalmerend hormoon, dat het centraal zenuwstelsel tot rust brengt en de nachtrust bevordert. Bij vrouwen wordt progesteron in de bijnieren en eierstokken aangemaakt. Progesteron zorgt er ook voor dat ons lichaam minder vocht vasthoudt en het regelt de eicelrijping. Tijdens de overgang neemt dit hormoon bij vrouwen als eerste af.

3. Testosteron

Testosteron wordt meestal gezien als een typisch mannelijk hormoon. Dit is niet geheel terecht, want het zorgt ook bij vrouwen voor de opbouw van spieren/botten, het stimuleert de vetafbraak en het geeft kracht bij stress.

4. Cortisol

Het hormoon Cortisol is ons stresshormoon. Misschien wel één van de bekendste soorten hormonen. Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren en stuurt de verwerking van eiwitten, vetten en koolhydraten aan. Het helpt bij omgaan met stress, stimuleert onze eetlust, verbetert onze spijsvertering en het stimuleert onze spieren en hersenen. Een disbalans in cortisol wordt veroorzaakt door chronische stress en kan op langer termijn zorgen voor een burn-out.

5. Insuline

Het suikerhormoon Insuline wordt afhankelijk van de hoeveelheid glucose in het bloed aangemaakt. Dit hormoon reguleert op deze manier onder andere onze bloedsuikerspiegel. Daarnaast is de hoeveelheid insuline in het bloed mede bepalend voor hoe happy we ons voelen. Wanneer je veel slechte suikers eet of drinkt kan je systeem behoorlijk overbelast raken. Hierdoor kunnen tekorten aan mineralen ontstaan, dat uiteindelijk kan leiden tot een totale disbalans in je lichaam. Insuline zorgt ook voor onze spieropbouw en vetaanzet.

6. Groeihormoon

Ons Groeihormoon wordt door de pijnappelklier gemaakt. Het groeihormoon wordt in de eerste uren van onze slaap aangemaakt. Het niveau van groeihormonen in ons lichaam is voor onze pubertijd het hoogst en neemt daarna langzaam af. Het groeihormoon is verantwoordelijk voor het verlagen van lichaamsvet, het verhogen van de spiermassa en het maken van sterke botten. Daarnaast is dit hormoon belangrijk voor ons immuunsysteem en een snellere hersteltijd.

7. Schildklierhormonen

De Schildklierhormonen worden in de schildklier aangemaakt, een vlindervormig orgaan dat vooraan in de halsstreek ligt. De schildklier wordt aangestuurd door de hypofyse (in de hersenen) dat weer aangestuurd wordt door een ander deel van de hersenen: de hypothalamus. De twee belangrijkste hormonen die de schildklier aanmaakt en via het bloed naar onze lichaamsweefsels afscheidt zijn T3 en T4. De schildklier regelt je lichaamstemperatuur, activeert de stofwisseling en is belangrijk voor je geheugen en je cholesterol. Helaas kun je ook te maken krijgen met een te snel of te langzaam werkende schildklier, wat zorgt voor allerlei klachten.

8. DHEA

Het hormoon DHEA houdt ons jong en helpt bij het verminderen van stress. De grootste hoeveelheid DHEA wordt rond het 20ste levensjaar aangemaakt. Het hormoon kan in verschillende andere soorten hormonen worden omgezet en verbetert het geheugen en de weerstand.

9. Melatonine

Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd en is voor veel mensen één van de bekendste soorten hormonen. Het hormoon wordt aangemaakt door een klier in de hersenen en speelt een belangrijke rol in ons slaap-waakritme. Zodra het donker wordt, neemt de aanmaak van melatonine toe. Je lichaam krijgt dan een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt en in slaap kunt vallen. Tegen de ochtend neemt de aanmaak van melatonine weer af, zodat je wakker wordt.

10. Leptine

Leptine wordt ook wel het hongerhormoon genoemd. De belangrijkste functie is om aan je hersenen door te geven dat je genoeg gegeten hebt. Als dat goed gaat, dan krijgt de rest van je lichaam ook de boodschap dat je geen trek meer hebt. Helaas kan dit hormoon verstoord/resistent raken waardoor het signaal niet meer werkt, hierdoor kom je aan in gewicht.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter