Wat zijn hormonen en wat doen ze?

door admin

Je hebt vast al eens van de term gehoord, maar wat zijn hormonen eigenlijk en wat doen ze precies? Hormonen zijn signaalstofjes die ons lichaam aanmaakt om onze lichaamscellen opdrachten geven.

Bij vrouwen zorgen ze onder andere voor de menstruatie en zwangerschappen. Het is natuurlijk logisch dat dit voor mannen niet geldt. Bij mannen zorgen de signaalstofjes bijvoorbeeld voor de spermaproductie.

Wat zijn hormonen?

Wat zijn hormonen? Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en die via de bloedbaan de organen en weefsels aansturen, om allerlei lichaamsfuncties te regelen. De belangrijkste taak van onze hormonen is het creëren van homeostase. Met homeostase wordt ‘balans in het lichaam’ bedoeld. Ons lichaam doet er alles aan om in homeostase te blijven (te overleven).

In Jip en Janneke taal zijn het een soort sleutels die op bepaalde slotjes moeten passen. Als de sleutels passen, kan de juiste boodschap doorgegeven worden. Als er één of meerdere niet passen, dan zal er een hormonale disbalans ontstaan.

Wat doen hormonen?

De vraag ‘wat zijn hormonen’ is hierboven in het kort beantwoord. Het is duidelijk geworden dat ze een belangrijke rol spelen in hoe ons lichaam functioneert. Wat doen hormonen nu eigenlijk precies? Ze zorgen ervoor dat allerlei processen goed verlopen.

Ze sturen allerlei lichaamsfuncties aan zoals: lichaamstemperatuur, bloeddruk en stofwisseling. Daarnaast zijn ze van groot belang voor groei, ontwikkeling en voorplanting.

Verder beïnvloeden ze je gedrag en gevoel. Lang verhaal kort; ze hebben invloed op je hele lichaam en bepalen grotendeels hoe gezond je bent en hoe jij je voelt.

Groei en ontwikkeling
Diverse hormonen zijn verantwoordelijk voor onze groei en ontwikkeling. Stoornissen kunnen de groei van het lichaam vertragen of versnellen.

Puberteit en voortplanting
De puberteit wordt gestart door een samenspel van hormonen uit onze hersenen (hypofyse) en onze voortplantingsorganen (eierstokken/teelballen). De balans is in dit proces ook erg belangrijk.

Stofwisseling
Verschillende stofwisselinghormonen, waaronder het schildklierhormoon zijn betrokken bij de opslag en het verbruik van reservevoedsel. Een disbalans kan ervoor zorgen dat je magerder of dikker wordt. Daarnaast kan een disbalans ook schade geven aan hormoonsystemen zoals de suikerhuishouding (diabetes) of de vethuishouding.

Water en zouthuishouding
Ze besturen zowel de inname van vocht en zouten, als het uitscheiden van urine met daarin afvalstoffen en zouten.

Gedrag, gevoel en emoties
Hormonen uit diverse organen (bijnieren, geslachtsorganen, hypothalamus) hebben invloed op hoe jij je voelt en gedraagt.

Hormoonklieren

Nu je weet wat hormonen zijn, wil je misschien ook weten waar ze worden aangemaakt. Ze worden gemaakt in onze hormoonklieren. Dit zijn klieren (organen die stoffen produceren of transporteren) die de stofjes aan het bloed afgeven.

7 belangrijke hormoonklieren in ons lichaam

1. Hypothalamus
2. Hypofyse
3. Schildklier
4. Bijnieren
5. Geslachtsklieren
6. Alvleesklier
7. Pijnappelklier

Wat zijn de belangrijkste?

Er bevinden zich heel veel verschillende hormonen in ons lichaam, met allemaal een eigen taak. Belangrijk voorbeelden zijn: oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol. Dit is slechts een greep uit alle soorten in ons lichaam.

Ben je geïnteresseerd in meer? Lees dan het uitgebreide artikel over 10 belangrijke soorten hormonen in ons lichaam.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter