Yoga voor beginners: start thuis met deze oefeningen of cursus

door admin

Als je alles wilt weten over yoga voor beginners, dan zit je hier goed! Heb je altijd al willen starten met yoga, maar weet je niet goed hoe?

Het kan best spannend zijn om te beginnen met yoga, zeker wanneer je naar een sportschool zou gaan om je eerste yogales te volgen. Gelukkig kun je tegenwoordig ook beginners yoga volgen vanuit huis. Je kunt (online) video lessen bijwonen wanneer jij dat wilt en je kunt de oefeningen op jouw eigen tempo doen zonder dat er iemand op je let.

Starten met yoga heeft veel gezondheidsvoordelen. Je wordt flexibeler, krijgt meer energie en je gaat je sterker voelen. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest.

In dit artikel vind je allerlei informatie over yoga voor beginners. Denk aan tips, hulpmiddelen en oefeningen die je kunnen helpen om thuis met yoga aan de slag te gaan.

Welke yoga voor beginners?

Als beginner is het verstandig om het rustig en langzaam op te bouwen. Je hoeft niet heel lenig te zijn om aan yoga te doen. Naarmate je langer aan yoga doet komt dat vanzelf.

Hatha is een basisvorm van yoga en is dan ook een goede manier om te beginnen met yoga. Hierbij hoef je de houdingen niet heel lang aan te houden en het staat bekend als een rustigere vorm van yoga.

Je kunt als beginner direct meedraaien met een standaard yogales, maar het is beter om het rustig op te bouwen. Het is bijvoorbeeld een goed idee om een online cursus te volgen, waarin je alles leert over yoga en waar je precies de juiste houdingen ziet welke je kunt nadoen.

Hoe begin je thuis met yoga?

Iedereen kan thuis aan de slag gaan met het volgen van online yogalessen voor beginners. Wat heb je hiervoor nodig?

Allereerst natuurlijk een ruimte waar jij je vrij kunt bewegen, een yogamat en een telefoon, tablet, laptop of tv. Op je elektronische apparaat kun je de online yoga lessen afspelen om ze vervolgens zelf na te doen. Je kunt het op je eigen tempo volgen en je kunt op elk moment de video stopzetten of herhalen, tenzij je een live online yogales bijwoont natuurlijk.

Daarnaast is het belangrijk dat je comfortabele kleding aan hebt. Je kunt speciale yogakleding kopen of je pakt een comfortabele outfit uit je kast.

Tijdens een yogales kun je ook hulpmiddelen gebruiken. De meest gebruikte props zijn blokken, dekens en kussens.

5 tips voor beginners

 1. Doe een korte warming up
 2. Draag lekker zittende kleding
 3. Eet niet een te zware maaltijd
 4. Leer de veelgebruikte yogatermen kennen
 5. Maak gebruik van hulpmiddelen (mat, blok of kussen)

Top 3 veelgebruikte hulpmiddelen

1. Yogamat
De Love Generation yogamat heeft een goeie grip, dikte en stevigheid voor beginners en gevorderden. Door de dikte van 6mm heeft hij extra comfort en demping. De yogamat is vrij van gifstoffen en eventueel ook geschikt als fitnessmat en pilates mat. Het product is te koop in diverse leuke kleuren.

2. Yoga blokken + riem
De A-FTNSS set bestaat uit 2 yogablokken en een gratis yoga riem. De complete set kan worden gebruikt voor yoga, pilates, fitness of rekoefeningen. De blokken zijn van goede kwaliteit, lichtgewicht en duurzaam. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

3. Yoga kussen
Met een yoga kussen zit je een stukje van de grond wat een aantal voordelen heeft. Je hebt een zachte zit en je wordt gestimuleerd om rechtop te blijven zitten. Daarnaast ligt er minder druk op je enkels en knieën zodat deze niet snel stijf worden. Ook zorgt het gebruik van een kussen ervoor dat je minder snel last krijgt van slapende ledematen doordat de bloedstroom op gang blijft.

Yoga oefeningen voor beginners vanuit thuis

Als nieuwe Yogi kan er veel op je afkomen. Je dient te letten op de houding en je ademhaling. Ook kan het zijn dat je niet alle houdingen in één keer kunt doen.

Veel mensen vinden het daarom fijn om de oefeningen voor beginners thuis te oefenen. Je zal merken dat hoe vaker je oefent, hoe beter je de houdingen onder de knie krijgt. Wanneer het je niet lukt om sommige houdingen aan te nemen kun je gebruik maken van een yoga blok of een kussen.

Hieronder vind je 4 beginners yoga oefeningen, waarvan je YouTube video’s kunt opzoeken. De video’s kun je thuis keer op keer afspelen om de verschillende poses onder de knie te krijgen.

4 simpele yoga oefeningen voor beginners

 1. De easy pose:
  Tijdens de easy pose zit je in een kleermakerszit met je rug recht en je handen tegen elkaar aan. Deze houding is voor de meeste mensen goed uit te voeren.
 2. De downward facing dog:
  Een van de bekendste oefeningen in de yoga wereld is de downward dog. Ook deze oefening is vaak door iedereen uit te voeren of aan te passen naar jouw niveau van lenigheid. Het verlaagt rugklachten en is een goede oefening die kan helpen bij slapeloosheid, hoofdpijn en stress.
 3. De child’s pose:
  De child’s pose is een ontspannen houding die goed is om je rug en schouders te strekken. Deze houding is ook makkelijk uit te voeren en helpt om je rug en schouders te ontspannen.
 4. De corpse pose:
  Bij deze houding lig je met je rug op de grond en je armen wijd. Deze houding helpt je bij de bewustwording van je lichaam en zorgt voor volledige ontspanning. Dit is daarom ook een fijne pose om je yogales mee af te sluiten.

Deze yoga oefeningen voor beginners zijn voor (bijna) iedereen geschikt om op een laagdrempelige manier kennis te maken.

Wanneer je nieuw bent op het gebied van yoga en je het op je eigen tempo wilt leren, dan is de onderstaande online yoga cursus voor jou de ideale oplossing. Lees snel verder!

Online cursus: yoga voor beginners stap voor stap

online-cursus-yoga-voor-beginnersWil je vanuit thuis beginnen met yoga, op je eigen tempo en zonder dat je de deur uit hoeft? Dan is de populairste online yoga cursus voor beginners van Happywithyoga misschien wel iets voor jou!

Wanneer je je aanmeldt voor de cursus krijg je 9 online yogalessen van ongeveer een uur. Deze video lessen kun je onbeperkt opnieuw bekijken op verschillende apparaten. Zo volg jij een yogales vanuit huis, op vakantie of waar en wanneer je dan ook even tijd voor jezelf hebt. Daarnaast krijg je ook nog een gratis e-book met de 25 belangrijkste yoga houdingen, bonus video’s, losse series en een bonus les over de yoga filosofie.

Deze online cursus yoga voor beginners is ideaal wanneer je een duidelijk stappenplan zoekt voor hoe je thuis kunt beginnen met yoga. De eenmalige investering van “Yoga stap voor stap” is zo laag en de reviews zijn lovend!

Online yoga cursus aanbieding van €158,- voor €57,-

 • 9 online yogalessen van +- 60 minuten
 • Gratis e-book met de 25 belangrijkste houdingen
 • Een BONUS les over de Yoga filosofie
 • Bonus video’s en losse series
 • Onbeperkt toegang op alle apparaten!

Inmiddels hebben meer dan 4500 Yogi’s de basis van yoga geleerd met deze online cursus!

Bekijk de Yoga cursus aanbieding

30 dagen niet goed geld terug garantie: als je na het doen van de online cursus niet 100% happy bent, dan mag je Happywithyoga een email sturen binnen 30 dagen na je aankoop en dan storten ze het geld direct naar je terug.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter